Hoe ga je om met coronacritici? Verbinding zoeken of wegzetten?

coronawappies

We zijn meer dan een jaar onderweg met corona. Het wordt voor veel mensen steeds lastiger om de coronamaatregelen vol te houden. We zijn toe aan weer wat leuks, maar vooralsnog lijkt er weinig ruimte voor versoepelen. Zie je de beelden op tv en internet, dan lijkt de groep coronacritici of coronawappies steeds groter te worden. Dat is niet goed voor het draagvlak voor de maatregelen en ook niet voor de vaccinatiestrategie van de overheid. Als overheid is het belangrijk om zoveel mogelijk mensen erbij te houden. Daarbij is het van groot belang dat je zorgvuldig bent in uitingen naar buiten toe. Hoe gaat dat eigenlijk?

Coronawappies

Aanleiding voor deze blog is een artikel in het Algemeen Dagblad waarin minister Hugo de Jonge oppert dat de coronawappies nu ook een stem hebben in de Tweede Kamer. Hij doelt daarmee op de toegenomen aanwezigheid (van 2 naar 8 zetels) van Forum voor Democratie. De Jonge zegt: ‘Dat je zo’n viruswappie op Twitter tegenkomt is tot daaraantoe, maar nu hoor je die geluiden ook in de Tweede Kamer en daar maak ik me echt zorgen over.’ Forum is inderdaad zeer kritisch als het gaat om de corona-aanpak en noemt corona vooral een zware griep, maar je als minister zo uitlaten is onverstandig.

Acht zetels = meer dan een half miljoen stemmen

Met een opkomst van ongeveer 10,5 miljoen stemmers, betekent acht zetels voor Forum dat er meer dan een half miljoen stemgerechtigden voor deze partij hebben gekozen. Door de gehele groep die voor de partij van Thierry Baudet stemt weg te zetten als viruswappies, creëer je al dan niet bewust een tegenstelling. De ingroup zijn de mensen die zich wel aan de maatregelen houden, de outgroup zijn de stemmers van Forum die het virus bagatelliseren en de maatregelen minder nauw nemen.

Twijfelaars of coronawappies

Later in het artikel komt Hugo de Jonge wel iets terug op zijn stellige uitspraken. En maakt hij een onderscheid tussen de mensen die het virus ontkennen en de mensen die twijfelen over de aanpak, de vaccinaties en meer coronagerelateerde zaken. Het is goed om niet iedereen in hetzelfde hokje te plaatsen, maar breng die nuance dan ook aan in al je uitspraken. Zodat niet uitgebreid in de media verschijnt dat je Forum-aanhangers wegzet als viruswappies. Best stuitend is dan ook dat Jaap van Dissel zich vooral beroept op wetenschappelijke kennis en over mensen die het virus niet serieus nemen zegt ‘Daar kan ik niks mee’.

Samen krijgen we corona onder controle

Bij iedere persconferentie zien we het op de achtergrond: samen krijgen/houden we corona onder controle. Volgens mij hoort daar niet het creëren van een ingroup en outgroup bij. Natuurlijk is het zorgelijk als een politieke partij een virus dat zorgt voor duizenden doden en volle ziekenhuizen bagatelliseert. En daar mag je als minister ook best wat van vinden. Maar naar buiten toe is het juist belangrijk om de eenheid te bewaren. In plaats van mensen wegzetten als wappies, proberen de verbinding te zoeken.

Mikken op de ‘zwevende kiezer’

Net als in verkiezingstijd, is het ook in coronatijd van groot belang om de ‘zwevende kiezer’ te bereiken. De mensen die twijfelen aan corona, het coronabeleid of de vaccinatiestrategie. Met uitlegvideo’s, hulpmiddelen voor als je vragen hebt, uitzendingen op internet en televisie, podcasts, socialcampagnes, billboards en ga zo nog maar even door. Mensen die vragen hebben over corona of kritisch zijn zoeken naar antwoorden. Als ze die niet aangeleverd krijgen vanuit de overheid, gaan ze zelf op zoek. En dan bestaat de kans dat je al snel in de complothoek terecht komt.

Zoek de verbinding en voorkom onhandige uitspraken

Het is meer dan ooit belangrijk om de verbinding te blijven zoeken, ook met mensen die alles rond corona niet meer zo nauw nemen. Hugo de Jonge ziet dat zelf ook in. ‘Ik ga zoveel mogelijk in gesprek, bijvoorbeeld via Insta live-sessies of op straat. (…) Mensen die het moeilijk hebben omdat de hele situatie zolang duurt en daarom misschien vatbaar zijn voor twijfel, die wil je er wel graag bij houden’. En dat is precies wat de bedoeling zou moeten zijn. Kortom, zet meer in op die verbinding en breid de mogelijkheden om het gesprek te voeren nog veel verder uit en doe geen populaire, onhandige uitspraken in de media die alleen maar tegenstellingen opwerpen. Immers, alleen samen houden we corona onder controle.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.