Waarom wil iedereen een Bitcoin hebben? FoMO en Bandwagon effect.

Bitcoin fear of missing outHet is december 2017, de Bitcoin stijgt al sinds de zomer in waarde, maar dan komt er een explosief uiteinde van het jaar. In amper 10 dagen tijd stijgt de koers van de virtuele munt van 10.000 naar 20.000 Dollar. Duizenden mensen investeren hun geld in de Bitcoin, want het lijkt wel erg eenvoudig om geld te verdienen. En toen kwam januari 2018. In een paar dagen tijd zakte de koers naar amper 7000 Dollar en waren overal in het nieuws mensen te horen die flinke verliezen hebben gemaakt. Desondanks blijft de Bitcoin populair. Hoe komt dat nou? Waarom wil jij nog steeds Bitcoins hebben?

Waarom heeft iedereen het toch over de Bitcoin?

De Bitcoin is gecreëerd met het idee om een transparant en veilig alternatief te bieden voor het huidige betalingsverkeer. Dat klinkt leuk, maar het meest interessante aan de virtuele munt, is de techniek erachter: blockchain. Blockchain is niets anders dan een netwerk van digitale schakels, waarbij de sociale controle ervoor zorgt dat fraude direct gedetecteerd wordt. Omdat het bij blockchain gaat om een zelfregulerend systeem, is er geen interventie nodig van bijvoorbeeld een bank. Ook gemeentes gaan steeds meer over op deze technologie, omdat het onnodige tussenstappen weghaalt. Bijvoorbeeld bij het aanvragen van een subsidie. Blockchain maakt processen sneller en heeft daarom veel potentie. En aangezien Bitcoin gebruik maakt van blockchain, is het interessant om in de virtuele munt te investeren.

Waarschuwingen van alle financiële instellingen

Je kunt grote bergen met geld verdienen met het investeren in Bitcoins. Desondanks raden vrijwel alle banken en financiële instellingen het af om in de Bitcoins te stappen. De Autoriteit Financiële Markt (AFM) waarschuwde in december nog om niet je kerstbonus in de virtuele munt te stoppen. Want te hoge risico’s. Ook het alleen handelen in zogenaamde features werd afgeraden. Zakenbank Goldman Sachs zei ongeveer hetzelfde: ‘Investeer vooral niet in de Bitcoins’. Als financiële experts vertellen dat je vooral niet bezig moet gaan met Bitcoins, waarom doe je het dan toch?

Fear of Missing Out

Een mogelijk  verklaring hiervoor is de Fear of Missing Out (FoMO). Przybylski, Murayama, De Haan en Gladwell (2013) omschrijven dit psychologische fenomenen als: het ongemakkelijke gevoel dat je het idee hebt de boot te missen, terwijl iedereen om je heen wel mee doet. Vertaald naar de Bitcoins betekent dit dat je ziet dat andere mensen bakken met geld verdienen en dat het lijkt alsof jij de enige bent die dit niet doet. Met als gevolg dat je er ook bij wilt horen en toch gaat investeren in de virtuele munt.

Fear of Missing Out versterkt door social media

Hetzelfde onderzoek van Przybylski et al. (2013) laat zien dat de Fear of Missing Out sterk gerelateerd is aan het gebruik van social media. Hoe actiever je bent op Facebook, Twitter en LinkedIn, hoe sterker het gevoel dat je de boot mist. Aangezien je altijd en overal kunt zien wat de mensen om je heen bezig houdt. Tevens ervaar je sterker het gevoel van Fear of Missing Out als je niet snel tevreden bent met wat je hebt of als je niet lekker in je vel zit.

Bandwagon Effect

Gerelateerd aan de Fear of Missing Out is het Bandwagon Effect, een ander fenomeen uit de psychologie. Dit effect houdt in dat je bepaald gedrag uitvoert, primair omdat andere mensen dit ook doen. Zonder dat je daarbij nadenkt over wat je er echt van vindt. Je springt als het ware op ‘de rijdende wagen’. Combineer je de Fear of Missing Out en het Bandwagen Effect, dan is het logisch dat je ook in de Bitcoins stapt.

Bitcoin succesverhalen

In het nieuws hoor je natuurlijk vooral de trieste verhalen van mensen die veel geld zijn kwijtgeraakt. Mensen die ingestapt zijn toen de koers op $ 20.000,- stond, hebben nu te kampen met flinke verliezen. Maar toen de Bitcoin flink steeg, hoorde je daar een stuk minder over. Tel daarbij op dat er ook gewoon Bitcoinmiljardairs zijn, bijvoorbeeld de gebroeders Winklevoss (ja, de medebedenkers van Facebook) en de Bitcoin blijft interessant voor veel mensen.

Kies je investering verstandig

De spaarrente staat op dit moment zo laag, dat het logisch is dat je om je heen kijkt om slim te investeren. Dat kun je doen via vastgoed, crowdfunding of beleggen of je kiest voor Bitcoins. Natuurlijk is er met dat laatste niets mis, maar je moet je wel goed realiseren dat de koers zeer instabiel is. Bij het minste of geringste stijgt de koers met 30%, om de volgende dag weer met 40% te dalen. Kun je wat geld missen en schiet je niet direct in paniek bij een flinke waardedaling, dan kun je veel geld verdienen met Bitcoins. Maar het vergt wel veel stressbestendigheid en aandacht. Luister vooral niet alleen naar de mainstream media, er zijn genoeg succesverhalen van investeerders in cryptovaluta. Het enige advies is: weet waar je aan begint en start niet zomaar met handelen om ‘erbij te horen’.

Bronnen

Przybylski, A. K., Murayama, K., De Haan, R. & Gladwell, V. (2013). Motivational, emotional, and behavorial correlates of fear of missing out. Computers in Human Behavior, 29, 1841-1848.

 

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.

2 gedachten over “Waarom wil iedereen een Bitcoin hebben? FoMO en Bandwagon effect.”

Reacties zijn gesloten.