Hoe wordt het verhaal van Wolff (Fire & Fury) over Trump steeds ongeloofwaardiger?

Trump WolffHet werd in januari 2018 met veel bombarie gepresenteerd: het boek Fire & Fury van Michael Wolff. In dit boek zet de auteur Donald Trump weg als incapabele president van de Verenigde Staten. Daarnaast komt Wolff met een veelvoud  aan belastend materiaal, dat hij naar eigen zeggen heeft verzameld op basis van 200 interviews. Het boek werd een instant bestseller, maar nu, een maand later, lijkt de glans snel van Michael Wolff en het boek af te gaan. Stukje bij beetje wordt het verhaal van de auteur ongeloofwaardiger. Hoe kan dit en waar ging het mis voor Wolff?

Fire & Fury: Inside the Trump White House

Openlijk een president bekritiseren in een boek ligt altijd gevoelig. Desondanks schreef Michael Wolff het boek Fire & Fury: Inside the Trump White House. Volgens het boek zijn alle ondervraagde personen het eens over het feit dat Trump incapabel zou zijn als president. Veruit de belangrijkste bron van het boek is Steve Bannon, de voormalig strateeg van het Witte Huis. Bannon werd in 2017 ontslagen na vermeende racistische en antisemitische uitspraken. Hierop reageerde de voormalig strateeg door te zeggen dat Trumps presidentschap ‘voorbij’ zou zijn zonder Bannon. Om dan precies die man als belangrijkste bron te gebruiken is hoogst merkwaardig, gezien de mogelijke wrok die er zit bij deze man.

Beschuldigingen alom aan het adres van Wolff

Toen bekend werd dat Wolff zijn boek ging uitbrengen, startte het Witte Huis direct een kort geding. Maar de uitgever was zo slim om het boek uit te brengen, nog voordat het kort geding kon plaatsvinden. Direct waren er een flink aantal mensen die in het boek werden geciteerd, die ontkenden hun uitspraken gedaan te hebben zoals Wolff het heeft opgeschreven. Daarnaast werd er door politieke experts op grote schaal getwijfeld aan de geloofwaardigheid van sommige passages uit het boek.

Wolff bij College Tour

Ter promotie van zijn boek, kwam Wolff naar Europa om lezingen te geven. Het programma College Tour speelde hier handig op in, door hem te strikken voor een interview. In College Tour stelt Twan Huys, samen met een groot aantal studenten, kritische vragen aan de gast. Maar daar was Michael Wolff niet van gediend. Wolff heeft een poos geleden het gerucht de wereld in geholpen dat president Trump een affaire zou hebben met Nikki Haley. Volgens het Parool was Wolff hier ‘absoluut zeker’ van. Haley en Trump ontkennen uiteraard. Tegen Amerikaanse media zei de schrijver van Fire & Fury al dat Haley zelf de geruchten had aangewakkerd, iets wat niet juist is.

En toen ging het mis …

Het is al eerder aan het licht gekomen dat Wolff in zijn boek zo nu en dan kiest voor zijn versie van de waarheid. Het was dan ook onvermijdelijk dat in College Tour vragen zouden komen over zijn waarheid en beschuldigingen die Wolff doet. Maar toen Twan Huys en de studenten hier naar vroegen, sloeg de gast dicht en beledigde hij een van de studenten. Daarnaast gaf Wolff toe dat hij helemaal niet weet of Donald Trump een affaire heeft met iemand. Maar dat had juist hij toch gesuggereerd?

Alle interviews afgezegd

Een dag na de opnamen van College Tour kwam het nieuws naar buiten dat Michael Wolff alle interviews in Nederland heeft afgezegd. Huh? Maar hij was toch juist hier om zijn boek te promoten? Wolff levert zelf volop kritiek op het Witte Huis en Donald Trump, maar als hij zelf wat kritische vragen krijgt te verwerken, stopt hij ineens met het geven van interviews. Dat is merkwaardig.

Geen televisie meer

Nog interessanter werd het toen de schrijver van Fire & Fury ook nog een tweet verstuurde waarin hij aangaf geen televisie meer te ‘doen’. In plaats daarvan geeft Wolff alleen nog lezingen waar hij over zijn boek verteld. Klein detail: hier moet je wel kaartjes voor kopen. En je hebt hier veel minder de mogelijkheid om kritische vragen te stellen, aangezien de lezingen een strak programma volgen. Ook merkwaardig.

Heeft Wolff gegokt en verloren?

Natuurlijk zullen er passages in het boek Fire & Fury staan die de waarheid benaderen. Echter, de optredens die Wolff geeft en de manier waarop hij omgaat met kritiek, geeft te denken. Als je geruchten zelf op gang brengt, dan moet je ook open staan voor kritische vragen hierover. Als je dat niet doet, is het hoogst twijfelachtig of het wel waar is wat je opschrijft en zegt. Met de gebeurtenissen van de afgelopen weken lijkt het er meer op dat Wolff snel geld wilde verdienen en sommige uitspraken van insiders vrij heeft geïnterpreteerd om een belastend boek te schrijven. De waarheid ligt vast ergens in het midden, maar dit was geen sterke beurt van de auteur.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.