Waarom is het moeilijk om namen te onthouden? En vijf tips!

namen te onthoudenJe neemt de telefoon op, namen worden uitgewisseld en na enkele seconden weet jij al niet meer met wie je in gesprek bent. Of je staat met een onbekende te praten, hebt de voorstelronde achter de rug, en denkt na een minuut ‘hoe heet hij/zij ook alweer?’ Herkenbaar? Mensen hebben van nature moeite om namen te onthouden. Hoe komt het nou dat we zo snel namen vergeten en hoe kun je ervoor zorgen dat jij de volgende keer wel de naam van je gesprekspartner onthoudt?

Probleem 1: verminderde concentratie aan het begin

De meeste mensen besteden pas volledige aandacht aan een gesprekspartner na de eerste paar zinnen. Je wilt immers eerst weten of hij/zij interessant genoeg is voor een gesprek. Maar die eerste zinnen zijn vaak wel het moment waarin de ander zijn of haar naam noemt. Ben je hier nog niet helemaal geconcentreerd op de ander, dan is het begrijpelijk dat je de naam niet meekrijgt. Met als gevolg dat je in de rest van het gesprek moet gissen naar de naam van je gesprekspartner.

Probleem 2: we durven niet te vragen

Een tijd geleden was op social media #durftevragen erg populair. Waarschijnlijk omdat het niet in onze aard zit om dingen te vragen. Zeker een naam vragen is iets wat we niet graag doen. Terwijl het juist heel positief kan overkomen. Mits je de vraag goed formuleert. Als je een naam niet hebt verstaan, is een vraag als ‘Hoe zeg je?’ niet zo aardig. Terwijl een vraag als ‘Ik heb je naam niet goed verstaan, zou je die kunnen herhalen?’ veel netter overkomt. Sterker nog, jouw gesprekspartner weet ook gelijk dat je echt geïnteresseerd in hem of haar bent.

Probleem 3: we willen alles uit ons hoofd doen

In het geval van een telefoongesprek heb je alle ruimte om de naam van de ander gelijk op te schrijven. Maar toch doen we dit vaak niet. We maken eerst het gesprek af en noteren vervolgens met wie we gesproken hebben. Tenminste, als we het dan nog weten. Zeker op kantoor gaan er niet zelden terugbelverzoeken rond met ‘iemand van (bedrijfsnaam)’.

Tips om namen te onthouden

Oké, de problemen voor het onthouden van namen zijn bekend. En waarschijnlijk herken je jezelf hierin. Maar hoe zorg je er nou voor dat je volgende keer wel de naam van je gesprekspartner onthoudt? En dus niet vervalt in oude gewoontes.

Tip 1: verleg je aandacht naar het begin van het gesprek

Het klinkt zo simpel, maar als je voortaan vanaf de eerste seconde geconcentreerd een gesprek in gaat, is de kans veel groter dat je een naam onthoudt. In de eerste paar seconden van een gesprek worden namen uitgewisseld en het is moeilijk om daar op een later moment nog om te vragen. Terwijl dit met veel andere informatie in het gesprek wel mogelijk is. Dus gaat de telefoon, wees direct scherp. En stap je op iemand af in de kroeg, blijf erbij de eerste seconden. Probeer het zelf eens.

Tip 2: durf te vragen

Ik heb het hierboven al kort gezegd: durf te vragen. Een opmerking als ‘ik heb helaas je naam niet goed verstaan,’ of een vraag als ‘ik hoorde je naam niet helemaal goed, kun je je naam herhalen?’ kan prima. Daar zal niemand vreemd van opkijken. Zorg er natuurlijk wel voor dat je dit keer goed oplet bij het antwoord.

Tip 3: herhaling

Is het je wel eens opgevallen hoe vaak herhaling voorkomt in gesprekken? We herhalen onszelf en anderen voortdurend (Johnstone, 2008). Geen probleem, het hoort erbij. Maak hier slim gebruik van en herhaal de naam van je gesprekspartner eens in het gesprek. Hoe meer je met die naam bezig bent, hoe groter de kans dat je de naam na het gesprek ook nog weet. Pas wel op dat je hier niet mee overdrijft. Een naam noemen in elke zin is irritant.

Tip 4: schrijf een naam op

Wanneer je aan de telefoon bent, is het een kleine moeite om de naam van je gesprekspartner op te schrijven. In de kroeg is het een stuk lastiger. Kies een tactisch moment om een naam op een viltje te zetten of in je telefoon. Het opschrijven van een naam is niet alleen handig om na afloop de naam terug te lezen, je bent ook actief bezig met die naam.

Tip 5: link een naam aan iets visueels

Ons brein werkt met verbindingen. Om iets te onthouden, probeert ons brein verbanden te leggen. Doe dat ook met de persoon waarmee je een gesprek voert. Koppel zijn of haar naam aan een leuke hobby, een opvallend uiterlijk kenmerk of een gemeenschappelijk onderwerp. Op deze manier wordt het onthouden van een naam veel gemakkelijker.

Gegarandeerd succes?

Heb je met deze tips gegarandeerd succes? Nee, dat niet, maar de kans dat je een naam onthoudt wordt wel een stuk groter. Breng de tips eens in praktijk en je zult merken dat je meer namen zult onthouden. Als je dat wilt natuurlijk!

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Bronnen

Johnstone, B. (2008). Discourse analysis (2nd edition). Oxford: Blackwell Publishing.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.