Hoe de stemming kan verkeren, Nederland op de Olympische Spelen

tokio framing olympische spelen

De Olympische Spelen in Tokio zijn in volle gang. We zijn inmiddels over de helft en Nederland staat er prima voor. Tot op heden werden er 20 medailles behaald, waarvan 6 goud, 7 zilver en 7 brons. Stel ik jou de vraag of het goed of slecht gaat, dan ben ik benieuwd naar jouw reactie. En de vraag is ook of het helemaal jouw eigen beeld is of dat jouw mening behoorlijk gestuurd is door de media. Om te laten zien welke invloed de media hebben, bekijken we in dit artikel de eerste week verslaggeving over de Olympische Spelen.

Grootste sportevenement ter wereld

De Olympische Spelen zijn het grootste sportevenement ter wereld. Tienduizenden sporters zijn vanuit alle uithoeken van onze planeet naar Tokio gekomen om hun beste prestaties af te leveren. Daarbij hangt het coronaspook als een donkere wolk boven het toernooi. Immers, word je positief getest, dan ga je naar een quarantainehotel en zijn voor jou de Olympische Spelen al klaar nog voordat ze überhaupt begonnen zijn. Dat brengt natuurlijk spanning met zich mee.

Corona en de Olympische Spelen

Je kunt er tijdens deze Olympiade niet omheen: corona. En zeker in de aanloop naar de openingsceremonie ging het veelvuldig over het virus, vooral dankzij vlucht KL861 van zaterdag 17 juli. Het is nog steeds niet aangetoond dat sporters in deze vlucht besmet zijn geraakt, maar feit is wel dat de Nederlandse sporters die in Tokio een positieve test hebben afgelegd, op deze vlucht hebben gezeten. Nog voordat de Spelen goed en wel begonnen waren, ging de media al los over de coronabubbel van NOC*NSF. En ook in de eerste dagen van het toernooi ging het over niet veel anders.

Van kwaad tot erger

De verwachtingen voor deze Olympische Spelen waren torenhoog. Onderzoeksbureaus als Gracenote verwachtten maar liefst 48 medailles en ook in de media werd een ware hausse aan medailles ingecalculeerd. Maar sport zal altijd sport blijven en zeker op het grootste toernooi ter wereld ligt winst en verlies ongekend dicht bij elkaar. Op de eerste dagen werden er weliswaar medailles behaald, maar niet zoveel als er werden verwacht. En toen ook nog eens ingecalculeerde gouden medailles als de wegwedstrijd bij de vrouwen en het mountainbiken niet behaald werden, was de stemming in de media zeer negatief:

De stemming kan verkeren

En toen kwam dag vijf van de Spelen. Maar liefst 8 medailles haalde Nederland binnen. Twee keer goud, drie keer zilver en drie keer brons. Nooit eerder haalde Oranje acht medailles op één dag. En ineens was het overal in de media hosanna. We presteerden geweldig, we stonden in de top 10 van het medailleklassement en we waren de decepties, cruciale denkfouten en slechtste spelen ooit alweer vergeten. Een verschil van dag en nacht hoe het ervoor staat in het Nederlandse kamp.

Kritisch zijn is goed, maar het is ook maar relatief

Het is natuurlijk uitstekend om kritisch te zijn op de prestaties van onze sporters. Als er aanwijsbare fouten worden gemaakt, dan mag je daar natuurlijk best wat over zeggen of schrijven. Maar waar gesport wordt, kunnen ook andere sporters dan de topfavorieten winnen. Dat is precies wat een evenement als de Olympische Spelen zo mooi maakt. Betreft het dan een Nederlander, dan is dat natuurlijk zuur, maar ook medaillekandidaten in het buitenland die topfavoriet zijn maken wel eens een misser. En dat biedt dan juist weer kansen voor onze Oranje sporters.

Gewoon genieten

Kortom, wees je bewust van de framing die de media loslaten op de prestaties van onze sporters. Natuurlijk zit het soms mee en soms tegen, maar er is geen enkele sporter die er niet vol voor gaat in Tokio. En als dit artikel één ding duidelijk maakt, is dat de vorm van de dag en het aantal medailles nogal bepalend is voor positieve of negatieve framing in de media.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.