nutri-score gezonde voeding

Met de jaarwisseling komen doorgaans ook vele veranderingen. Breed uitgemeten worden de financiële consequenties van nieuwe regels. Daarnaast zijn er ook nieuwigheden die je minder opvallen. Eén daarvan is bijvoorbeeld de Nutri-score. Misschien ken je het wel: het gaat hier om het gekleurde logo op producten in de supermarkt met scores van A tot E, in kleuren van groen tot rood. Een hulpmiddel voor de consument om de juiste, gezonde keuzes te maken. Maar werkt die Nutri-score eigenlijk wel? En word je er ook echt gezonder van?

Wat is de Nutri-score?

De Nutri-score is een Franse methode waarmee een product ingedeeld wordt in een categorie die varieert van A (gezond) tot ongezond (E). Om tot een score te komen, wordt er gekeken naar factoren als calorieën, suikers, zout, verzadigd vet, eiwit, vezels, fruit, groente en noten. Voor gezonde factoren krijgt een product pluspunten, voor ongezonde bestandsdelen gaan er punten af. En uiteindelijk houd je dan een score over, wat een bepaalde categorie oplevert.

Waarom is zoiets nodig?

Je kent waarschijnlijk nog wel het ‘ik kies bewust’-logo van vroeger. Dat logo was bedoeld om de consument te helpen bij het maken van gezonde keuzes. En dat is hard nodig, want het aantal mensen met overgewicht in Nederland neemt toe. Daarnaast is het, zeker in de supermarkt, ook niet eenvoudig om alleen maar gezonde producten te kopen. Ongezonde producten zijn goedkoper, hebben opvallende kleuren en staan vaak prominent gepresenteerd. Denk maar aan de reclameuitingen van biermerken, chips of M&M’s. Kortom, de consument een handje helpen bij het maken van gezonde keuzes is nodig. En daar kan een keurmerk best bij helpen.

Nutri-score officiële voedingskeuzelogo

Sinds dit jaar is de Nutri-score het officiële voedingskeuzelogo van de overheid. Wellicht dat je het logo al wel eerder gezien hebt, maar dat was vooral om te testen of het systeem in orde is. Nu het logo officieel aangenomen is door de overheid, zullen fabrikanten steeds meer producten voorzien van het logo. Dit is weliswaar niet verplicht, maar wel een sterke aanbeveling. Vraag is natuurlijk of het logo werkt. Daarvoor is het goed om iets meer te weten van de Nutri-score.

Producten vergelijken binnen categorieën

De NOS laat in onderstaande video mooi zijn wat één van de tekortkomingen is van de Nutri-score. Het vergelijkt namelijk producten binnen een bepaalde productcategorie. En dan kan het dus gebeuren dat een pizza de score A krijgt en gerookte zalm score D. Terwijl je waarschijnlijk zou zeggen dat zalm gezonder is dan pizza. Zoals hierboven beschreven, krijgt ieder product een score op basis van een aantal factoren. Daar kun je als producent mee spelen, zodat je net een hogere score krijgt ten opzichte van een concurrerend product in dezelfde categorie. Door bijvoorbeeld net iets meer water toe te voegen of net iets minder zout in het product te stoppen. Daarmee kun je als product een betere score krijgen, terwijl de rest van de ongezonde ingrediënten nog steeds aanwezig is.

Score A, dus gezond

Wanneer jij als consument door de supermarkt loopt, dan denk je waarschijnlijk niet minutenlang na over elk product dat in je mandje gaat. En mocht je dan een voedselkeuzelogo opmerken, dan kies je waarschijnlijk eerder voor een product met score A dan een product met score E. Immers, dan heb je de meest gezonde koekjes te pakken. Alleen gaat het hier dus mis. Ook al denk je als consument een gezonde keuze te maken, bij veel productcategorieën maak je nog steeds een ongezonde keuze. Immers, je kunt de meest gezonde pizza uit het schap pakken, maar het blijft een product dat je beter niet te vaak kunt eten. Want er zit ook zout in, veel verzadigde vetten, veel calorieën et cetera.

En de schijf van vijf dan?

Dan is er ook nog de Schijf van Vijf van het voedingscentrum. Wetenschappers hebben daar goed over nagedacht en hebben een schijf samengesteld met producten die gezond zijn. Des te opmerkelijker is dan dat die producten zeker niet allemaal een A behalen met de Nutri-score. Maar dat heeft dus te maken met de samenstelling van producten. En daarnaast houdt de Nutri-score ook geen rekening met hoeveelheden of frequentie. Neem olijfolie, dat heeft doorgaans score E, maar je gebruikt dit natuurlijk in hele kleine hoeveelheden.

Vooral verwarrend en misleidend

Hoe goed de Nutri-score ook bedoeld is, het systeem heeft zeker potentie, maar werkt communicatief vooralsnog verwarrend en misleidend. Het blijft aan te raden om zelf ook na te denken over je keuzes. Je kunt zelf inschatten dat groente en fruit gezonder zijn dan pizza en vissticks. Of er nu een label A of E op staat. En vergeet dus niet dat de Nutri-score niet per se zegt of een product an sich gezond is, het beoordeelt vooral hoe gezond een product is binnen productcategorieën.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Door Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.