Corendon communiceert anders dan de overheid: wie moet je geloven?

corendon turkije

Zon, zee, strand, all-inclusive biertjes aan de rand van het zwembad en misschien nog wat cultuur snuiven. Klinkt ideaal toch? Het is samengevat waar de vakanties van Corendon naar Turkije uit bestaan. Maar helaas gaat dat nog niet deze zomer, immers, er is een oranje reisadvies naar Turkije wat betekent: alleen noodzakelijke reizen. Toch denkt Corendon daar anders over. Zij willen vanaf 10 juli weer pakketreizen aanbieden. Want het is daar veilig genoeg volgens de reisorganisatie. Maar de overheid vindt van niet. Wie moet je geloven als consument?

Wat is het probleem?

Vooralsnog geldt er voor vrijwel alle landen buiten Europa een oranje of rood reisadvies. Vanaf code oranje geldt: alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Een vakantie valt daar niet onder. Turkije wordt gezien als niet Europees en dus geldt er een oranje reisadvies. Voor vakantieaanbieder Corendon een probleem, want voor hen is Turkije bestemming nummer 1. Corendon heeft afgelopen week aangekondigd haar vakantiereizen weer aan te bieden vanaf half juli, omdat het veilig genoeg zou zijn in Turkije. De overheid reageerde furieus: onverstandig en onverantwoord. Waarop Corendon weer schrok van de ongekend felle reactie. Modder gooien op hoog niveau. Maar wie moet je als consument nou geloven? Welke communicatie moet je serieus nemen?

De communicatie vanuit de overheid

Het ministerie van buitenlandse zaken hanteert reisadviezen om Nederlanders te adviseren. Groen betekent veilig, geel geeft aan dat er veiligheidsrisico’s kunnen zijn en vanaf oranje worden alle niet-noodzakelijke reizen afgeraden. Dat betekent niet dat je er absoluut niet naartoe mag, maar het is wel onverstandig. De overheid heeft helder gecommuniceerd dat ze niet gaan repatriëren als je kiest voor een vakantiebestemming met een negatief reisadvies. Ook geldt in de meeste gevallen je annuleringsverzekering niet en zoek je nadrukkelijk zelf het risico op. Je moet ook een gezondheidsverklaring hebben om aan boord te komen.

De communicatie vanuit Corendon

Corendon vindt dat de negatieve reisadviezen generiek zijn en niet kijken naar de specifieke situatie in een gebied of land. Volgens de reisorganisatie zijn de bestemmingen die zij aanbieden veilig en zijn er zeer weinig besmettingen aldaar. In samenspraak met de Turkse overheid is daarom besloten om het vakantieverkeer weer op te starten. Daarbij zijn er extra maatregelen getroffen omtrent hygiëne en kunnen passagiers een coronatest doen net voor vertrek vanuit Turkije. Bij een negatief resultaat, hoeven passagiers terug in Nederland niet in thuisquarantaine, wat normaal geldt voor iedereen die van buiten de EU naar Nederland komt.

Corendon is transparant, maar …

Corendon geeft vakantiegangers de mogelijkheid om zelf te kiezen of ze naar Turkije willen. Je kunt kosteloos annuleren of je vakantie omboeken als je je niet senang voelt om te gaan. Daarnaast garandeert de reisorganisatie de repatriëring vanuit Turkije, mocht daar aanleiding toe zijn. Maar alleen als je daadwerkelijk met Corendon hebt geboekt natuurlijk. Echter, de reisorganisatie vertelt niet het hele verhaal.

Hoe zit het met je verzekering?

Mocht je corona oplopen in Turkije en je komt in het ziekenhuis terecht, dan bied je zorgverzekering dekking tot Nederlands tarief. Ook bij een oranje reisadvies. Echter, voor veel reisverzekeringen geldt dat de reden corona voor een oranje reisadvies betekent dat je niet verzekerd bent. Een eventuele aanvullende reisverzekering met werelddekking heeft in de meeste gevallen dus geen zin. En test je positief in Turkije, wie draait dan voor de kosten op? Corendon geeft aan te willen repatriëren, maar wie betaalt eventuele langere verblijfskosten?

Samen corona onder controle krijgen en houden

Sinds het begin van de coronacrisis is het devies: we moeten het samen doen. Corendon gaat met het opstarten van vakantiereizen naar Turkije lijnrecht in tegen de Nederlandse overheid. En dat maakt het verwarrend voor de consument. De reisadviezen zijn er niet voor niets en nu is er een partij die vindt dat de regels onzin zijn. Als consument ga je je dan ook afvragen wie er nu gelijk heeft. Met als gevolg dat je ook niet meer weet wat nu verstandig is. Als Corendon reizen aanbiedt, dan zou het wel veilig zijn toch? Maar waarom vindt de overheid in Nederland dan van niet? En de overheid in Turkije juist weer wel?

Communicatief gezien zeer ingewikkeld

De reactie vanuit het kabinet op de actie van Corendon is begrijpelijk. Natuurlijk zijn ze in Den Haag verbolgen over het voornemen. Immers, het betekent dat een reisorganisatie nu voor eigen rechter gaat spelen en dat iedereen die bij Corendon heeft geboekt zelf moet gaan bepalen of het coronarisico groot is of niet. Een onwenselijke situatie natuurlijk. Het zou sterk zijn als Corendon en de overheid in samenspraak met een gezamenlijk statement komen. Daarin moet een eenduidige lijn worden afgesproken, zodat het voor de consument niet langer een grote gok is om naar Turkije te vliegen voor vakantie.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.