Op vakantie in de zomer, waar wel en waar niet?

Vakantie communicatie

De zomer staat voor de deur. Het is inmiddels juni en het hoogseizoen wacht. Tijd voor vakantie. Of toch niet? Mag je deze zomer naar het buitenland? Of is een vakantie in Nederland waarschijnlijker? De grenzen in het buitenland gaan toch open? Mogen we er dan heen of juist niet? De laatste weken waren dit de belangrijkste vragen in de coronacrisis. Waar kwam dat door? En hoe had dat eerder opgelost kunnen worden op communicatiegebied?

Vakantie naar het buitenland, mag dat?

Het ministerie van buitenlandse zaken hanteert reisadviezen voor alle landen in de wereld. Tot 15 juni geldt voor ieder land nog code oranje: alleen noodzakelijke reizen. Daar valt een vakantie niet onder, omdat dat niet gezien wordt als noodzakelijke reis. Kortom: vakantie naar het buitenland is nog niet mogelijk. Maar de populaire vakantielanden als Frankrijk, Spanje, Italië en Griekenland openen toch hun grenzen? Mogen we er dan heen? Formeel gezien geldt de code oranje als advies en zou je mogen inreizen. Zeker omdat je zelf moet bepalen of een reis noodzakelijk is. Echter, of het al verstandig is, is de vraag.

Voorzichtigheid geboden

Daar zijn de meningen over verdeeld. Het kabinet was tot gisteren bijvoorbeeld zeer terughoudend als het gaat over de zomervakantie. Afgelopen woensdag gaf Rutte op een persconferentie aan dat eventueel reizen naar landen met een vergelijkbaar besmettingsrisico als in Nederland weer mogelijk worden. Dit was wel met een flinke slag om de arm. Vandaag heeft het kabinet gezegd dat vakantie vanaf half juni waarschijnlijk weer kan.

RIVM: vakantie kan

Vanuit het kabinet was er tot vandaag dus zeker nog geen duidelijke ‘ja’ als het gaat om zomervakanties in het buitenland. Afgelopen zaterdag echter sprak de NOS met het RIVM. De hoogste baas van het gezondheidsinstituut, Jaap van Dissel, gaf in een interview aan dat er eigenlijk geen grote risico’s zijn als het gaat om reizen naar landen met een vergelijkbaar besmettingsrisico. Dat zou betekenen dat op vakantie gaan naar het buitenland weer mogelijk moet worden. Waar de verwarring zit, is dat er verschillende verhalen naar buiten komen over het vieren van de zomervakantie. Als het kabinet en het RIVM niet hetzelfde naar buiten brengen, wat moet je dan geloven? Zeker als je in het nieuws hoort dat andere landen de grenzen weer openen.

Regie op de zomervakantie

Dan heb je ook nog eens informatiekanalen als de ANWB of media als het Parool of Nu.nl die lijstjes bijhouden met mogelijkheden per land. Het leek erop dat de overheid de regie op de zomervakantie langzaam kwijtraakte. Er kwam vanuit Den Haag geen eenduidig verhaal met duidelijke boodschap, zodat andere kanalen de handschoen oppakten.

Communicatie in coronacrisis

De communicatie in de coronacrisis is tot nu toe een afwisseling geweest van helderheid en verwarring. Sommige maatregelen zijn door de vele herhaling uitstekend uitgedragen: was je handen, houd 1,5 meter afstand, blijf thuis als je niet noodzakelijkerwijs weg hoeft. Andere maatregelen zijn tot op de dag van vandaag voor veel mensen niet helder: wat mag er wel in een park? Met hoeveel mensen mag je samenzijn? Op afspraak of zonder? En dus tot vandaagook het vakantievraagstuk.

Wat mag wel en wat mag niet?

De overheid had er goed aan gedaan om in een vroeg stadium een overzicht te maken van de situatie per land als het gaat om vakanties, al dan niet in samenwerking met de ANWB. Natuurlijk is er per land een reisadvies, maar in veel gevallen zegt dat weinig over de praktische invulling van een eventuele zomervakantie. Door een helder overzicht te maken en dat actief te verspreiden via de (social) media en hier actief naar te verwijzen, zou je veel vragen kunnen wegnemen.

Actief communiceren over vakantie

Daarnaast had het geholpen als er veel actiever over de zomervakantie gecommuniceerd zou zijn. Het is fijn dat de baas van het RIVM schetst wat er zou kunnen, maar deze informatie zou je eigenlijk gecoördineerd naar buiten willen brengen. Als overheid heb je dan gelijk de mogelijkheid om aan te geven wat er nog wel kan, in plaats van wat er niet lukt. Er gaan geen verschillende verhalen rondzingen in de media en de meeste mensen weten waar ze aan toe zijn voor hun zomervakantie.

Gecoördineerde aanpak

Veel mensen wilden al weken weten wat er kan in het buitenland. Een goede gecoördineerde aanpak met bijvoorbeeld de ANWB had hierbij kunnen helpen. Met duidelijke kaders waarbinnen een zomervakantie kan per land, een routekaart met data en het bieden van perspectief. Voor de vakanties is nu duidelijkheid, maar voor het verruimen van een aantal andere maatregelen nog niet. Ook hiervoor zou een gecoördineerde aanpak zeker helpen.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.