Hoe zorgen we voor sociale verbinding in Coronatijd, zonder Facebook en Instagram?

sociale verbinding

De Coronacrisis is al een tijd aan de gang en het einde lijkt nog niet in zicht. Dat betekent dat we aan huis gebonden zijn, ook voor onze sociale activiteiten. Even naar een café voor een biertje met vrienden, niet mogelijk. Samen met je vriend of vriendin naar een restaurant, voorlopig even niet. Of een gezellig koffiemoment met collega’s, het zit er niet in. Sociale verbinding is belangrijk voor mensen en als we dat niet offline kunnen vinden, zal het online moeten. En dat gebeurt ook. Echter, niet zozeer op sociale media als Facebook en Instagram, maar via andere kanalen. Hoe komt dat?

We zijn dichterbij dan ooit

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, benoemde het poëtisch tijdens de persconferentie van 31 maart. ‘We houden afstand, minstens anderhalve meter, maar zijn misschien wel dichterbij dan ooit’. Juist in tijden dat we niet fysiek bij elkaar zijn niet mogelijk is, zoeken we meer contact dan ooit. Logisch, want mensen zijn van nature sociale dieren. We omringen ons met gelijkgestemden, om vooral niet alleen te staan. Bang als we zijn voor sociale exclusie, het fenomeen dat we ons buitengesloten voelen omdat we ons niet conformeren aan groepsgedrag.

Sociale media, een vlucht in het gebruik?

Zodra je in de fysieke wereld niet meer met elkaar kunt samenkomen, zou je verwachten dat het gebruik van sociale media als Facebook en Instagram een vlucht nemen. Echter, je hoort weinig over veel groter gebruik van deze social media platformen. En als ik om me heen kijk is bijvoorbeeld het gebruik van WhatsApp ook niet heel veel anders dan normaal. Toch zijn we online veel meer met elkaar verbonden dan voor de Coronacrisis, maar dan vooral via tools als Zoom, Microsoft Teams en Google Hangouts. Hoe vaak heb jij in de afgelopen tijd al videocalls gehad met anderen?

Waarom maken we vooral gebruik van videobellen?

Natuurlijk is het zakelijk handig om videobellen te gebruiken om zaken te bespreken of presentaties te delen. Maar ook voor koffiemomenten, vrijdagmiddagborrels of andere sociale activiteiten gebruiken we massaal videobeltools. Waarom eigenlijk? Als groepsdieren blijven we zoeken naar verbinding. Die verbinding komt het dichtste bij als we iemand anders kunnen horen en zien. Een virtuele vrijdagmiddagborrel is in dat opzicht geweldig. We kunnen gewoon ons borrelmoment blijven houden, met de collega’s, met dezelfde flauwe grappen. De combinatie van elkaar zien, horen en het gewone kunnen blijven doen, helpt bij het verbonden voelen met anderen.

Afleiding van thuis

Van 8 uur op kantoor naar 24/7 thuis: voor veel mensen een behoorlijk ingrijpende aanpassing. Je zit ineens thuis met je partner en eventueel de kinderen. Dan is een videogesprek ook een mooi stuk afleiding. Je bent even ergens anders, ziet weer wat andere mensen en kan even de standaard ontvluchten. Net als je zou doen als je fysiek met iemand zou afspreken.

Gewone belafspraak wordt omgezet in videocall

Je hebt het vast werkgrelateerd al een paar keer meegemaakt: je had een gewone belafspraak ingepland en die werd omgezet in een gesprek via Zoom of Teams. Ook dat heeft te maken met het zoeken naar verbinding. Een belafspraak zou je altijd al doen, maar juist nu je niemand fysiek kunt ontmoeten, gaan we op zoek naar mogelijkheden om daar toch zo dicht mogelijk bij in de buurt te komen.

Tip: maak samen eens muziek

Nog een tip voor sociale verbinding in Coronatijd: muziek. Een onderzoek van Schäfer, Sedlmeier, Städler en Huron (2013) liet zien dat muziek drie functies heeft: het creëren van zelfbewustzijn, het reguleren van onze stemming en sociale verbondenheid. Door samen muziek te maken of te luisteren, voel je je meer verbonden met de mensen om je heen. Daarnaast zorgt muziek ervoor dat we ons gelukkiger voelen, omdat er bij het maken van muziek dopamine vrij komt in je hoofd. In deze lastige tijden is het maken van muziek dus een perfect middel om wat gelukkiger te zijn en tegelijkertijd ook nog meer sociaal verbonden te zijn met je omgeving. Zo sla je twee vliegen in één klap.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Bronnen

Schäfer, T., Sedlmeier, P., Städtler, C. & Huron, D. (2013). The psychological functions of music listening. Frontiers in Psychology, 4, 511.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.

One thought to “Hoe zorgen we voor sociale verbinding in Coronatijd, zonder Facebook en Instagram?”

Reacties zijn gesloten.