Lichaamstaal, we doen het allemaal, maar we weten vaak niet wat we uitstralen. Wie goed op de non-verbale communicatie van een ander let, weet direct of diegene de waarheid spreekt en wat zijn persoonlijkheid is. Maar hoe doe je dat? Hoe haal je de juiste signalen uit lichaamstaal en wat zeggen die signalen? Als communicatiespecialist introduceer ik je de basisprincipes van lichaamstaal. Zo kom jij ook beter voor de dag.
Lichaamstaal is altijd en overal
Het doel van communicatie is doorgaans het overbrengen van informatie van persoon A naar persoon B. Daarbij wordt gebruik gemaakt van verbale communicatie (woorden) en non-verbale communicatie (stemgeluid, toon, lichaamstaal). In veel communicatiesituaties hebben we wat van de ander nodig, denk bijvoorbeeld aan een verkoopgesprek of een poging om iemand ergens van te overtuigen. In die situaties treedt er iets interessants op. Mehrabian en Ferris (1967) lieten zien dat dan slechts 7% van de communicatie bestaat uit woorden. Maar liefst 93% bestaat uit non-verbale communicatie, onderverdeeld in 38% stemgeluid, toon, intonatie etc. en 55% lichaamstaal. Dit geeft aan hoe belangrijk het is om je lichaamstaal onder controle te hebben.
Lichaamstaal reflecteert iemands emotionele staat
Lichaamstaal is een belangrijke indicator voor hoe iemand zich voelt op dat moment (Pease & Pease, 2005). Dat betekent dat iemand die lichaamstaal goed kan lezen, daar grote voordelen mee kan doen. Een bekend voorbeeld van een signaal dat onzekere mensen afgeven zijn gekruiste armen. Waarmee je aangeeft dat je liever op de achtergrond blijft en jezelf wilt verdedigen. Het tegenovergestelde daarvan is een zelfverzekerd iemand die met armgebaren naar voren het gesprek in zal gaan.
Non-verbale communicatie lezen
Het gaat er niet om wat iemand zegt, maar hoe iemand iets zegt. Als je dat in je achterhoofd houdt, wordt het een stuk eenvoudiger om non-verbale communicatie en dus ook lichaamstaal te begrijpen. Je moet de emotionele conditie waarin iemand verkeerd begrijpen en die koppelen aan de omstandigheden waarin iets gezegd wordt. De reden waarom het belangrijk is om lichaamstaal te snappen, is eenvoudig. Je bent daarmee namelijk veel beter in staat om te beoordelen of iemand de waarheid spreekt en hoe die persoon in het gesprek staat. Zeker wanneer je een grote aankoop gaat doen of je luistert naar politici, wil je weten wie je tegenover je hebt. En mensenkennis is nou eenmaal belangrijk in vrijwel elke communicatieve situatie.
Herkenbare voorbeelden lichaamstaal
Onbewust gebruikt iedereen elke dag lichaamstaal. Je schouders ophalen bijvoorbeeld, daarmee geef je aan dat je het niet weet. Of je duim opsteken, omdat iets goed gaat. Of wat dacht je van je handen voor je mond slaan: je bent verbaasd. Een baby die zijn hoofd wegdraait van de fles: het kind heeft genoeg gehad. Allemaal simpele voorbeelden van lichaamstaal die elke dag gebruikt worden en die universeel begrepen worden. Maar er zijn natuurlijk ook voorbeelden van non-verbale communicatie die wat minder universeel bekend zijn.
Lichaamstaal: de handdruk
Handen zijn misschien wel het meest onderzocht op het gebied van lichaamstaal. Je zegt namelijk ontzettend veel met je handen. Denk maar eens aan je handdruk. Bij een handdruk in evenwicht steken beide partijen de hand recht vooruit met de hand in een verticale stand. Begint iemand een handdruk met zijn handpalm naar beneden, dan voelt diegene zich superieur over jou. Geeft iemand een hand met alleen zijn vingers (dus zonder de handpalm), dan is die persoon onzeker. Trekt iemand jouw hand naar zicht toe bij de handdruk? Een kenmerk van agressie. Zo zeg je heel wat met je handdruk. Wees je daarvan bewust. Wanneer je in een verkoopgesprek zit, zorg er dan dus voor dat je met je handdruk een signaal afgeeft, laat je niet domineren. Dit doe je door jouw hand recht aan te bieden, zorg ervoor dat jouw hand nooit onderop komt te liggen.
Lichaamstaal: liegen
Mensen die liegen, laten dit zien in hun non-verbale communicatie. Iemand die liegt, zal vrijwel nooit zijn handpalmen laten zien. Daarnaast is een bekend voorbeeld van lichaamstaal bij liegen het aanraken van je ogen of je neus. Ook vaak gezien is dat mensen een vinger of een hand voor de mond houden, waarmee leugenaars eigenlijk zelf al aangeven dat ze hun leugen niet durven uit te spreken. Vrouwen zijn echter wel beter in het subtiel uitvoeren van signalen bij liegen dus mannen, succes met het herkennen ervan!
Waarom is lichaamstaal zo belangrijk?
In sommige vakgebieden bestaat de opleiding deels uit het herkennen van non-verbale communicatie. Bedenk maar eens wat voor meerwaarde het kan hebben wanneer je als verkoper weet wie je tegenover je hebt. Voor je het weet wordt er gebruik van je gemaakt omdat jij uitstraalt dat je onzeker bent. Maar het kan je ook helpen in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek. Ga niet achterover zitten met je armen over elkaar, maar leg je armen op tafel en leun licht naar voren. Daarmee geef je aan dat je enthousiast bent en niet bang voor wat er op je af gaat komen. Door lichaamstaal slim in te zetten kun je een gesprek de juiste richting insturen, waarbij de kans dat je succes hebt een stuk groter wordt.
Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.
Bronnen
Mehrabian, A. & Ferris, S. R. (1967). Interference of attitudes from nonverbal communication in two channels. Journal of Consulting Psychology, 31, 248-252.
Pease, B. & Pease, A. (2005). The definitive book of body language. Orion Publishing Co.
4 gedachten over “Wat zegt lichaamstaal over jou en hoe herken je signalen?”
Reacties zijn gesloten.