Hoe bepalen agenda setting en framing de stemming rond de brexit?

Brexit framing

Dinsdag 15 januari stemde het Britse Lagerhuis over de Brexit-deal van premier May. Met een grote meerderheid werd de deal weggestemd. Met als gevolg dat er opnieuw onderhandeld zal moeten worden over de Brexit en hoe de Britten de EU gaan verlaten. Maar kun jij eigenlijk nog alle informatie uit elkaar houden? Weet jij wat er precies speelt en wie welke belangen heeft? Vraag om je heen eens of vrienden en kennissen weten wat de Brexit inhoudt en je krijgt verschillende verhalen. Grote kans dat dit komt door agenda setting en framing.

Hoe ging de Brexit ook alweer?

We gaan terug naar 23 juni 2016. De dag dat een krappe meerderheid van de Britse bevolking kiest voor het verlaten van de Europese Unie. Premier David Cameron, tegenstander van een Brexit, treedt af en de huidige premier Theresa May treedt aan. Vol goede moed begint ze aan een traject om de Brexit optimaal te begeleiden. Op 19 juni 2017 beginnen de Britten met de onderhandelingen met de EU om een zo goed mogelijke uittocht te organiseren. Dat leidde tot een deal, die op 15 januari 2019 dus is weggevaagd door het Britse parlement.

Agenda setting en framing

Het is bijna onmogelijk dat je niet allerlei verhalen hebt gelezen en gehoord over de Brexit. Maar grote kans dat jij iets anders hebt gehoord dan je vrienden of familie. Dit komt door agenda setting en framing van nieuwsorganisaties. Agenda setting houdt in dat de media bepalen welke onderwerpen er wel en niet behandeld worden. Framing betekent dat woordkeuze en het perspectief bij berichtgeving een sturende rol kunnen hebben. Met als gevolg dat jij positiever of negatiever tegen een onderwerp aankijkt. Hoe werkt dit in het geval van de Brexit?

Voorbeeld NOS

Neem de berichtgeving van de NOS en het RTL Nieuws na de beslissende stemming over de Brexitdeal. NOS kopte ‘Britse Lagerhuis stemt brexit-deal weg, historische nederlaag voor May.’ Gevolgd door: Het Britse Lagerhuis heeft de brexit-deal met 432 stemmen tegen en 202 stemmen vóór in grote meerderheid weggestemd. De uitslag betekent een verpletterende nederlaag voor premier May.’

Voorbeeld RTL

RTL schreef: ‘Brexitdeal afgeschoten, May wankelt, harde brexit dreigt: en nu?’ Met verder in de inleiding: ‘De brexitdeal die premier Theresa May heeft gesloten met de EU is vanavond ongenadig hard onderuit geschoffeld in het Britse parlement. Daardoor wankelt de positie van May en lijkt het brexitakkoord ten dode opgeschreven.’

Framing in de praktijk

Wanneer we de toon vergelijken van beide nieuwsmedia, zie je dat de toon van de NOS veel gematigder is dan die van RTL Nieuws. Volg je de NOS, dan zal je een andere indruk hebben van de brexit dan wanneer je RTL volgt. Grote kans dat je veel scherper stelling neemt in het laatste geval als jij gevraagd wordt wat je van de brexit vindt. Het voorbeeld hierboven gaat over framing.

Agenda setting in de praktijk

Voor een voorbeeld van agenda setting vergelijken we het Algemeen Dagblad en De Telegraaf. Kijk je naar de homepage van het AD, dan zie je het dossier ‘brexitdeal’ met veel informatie. Bij De Telegraaf vind je her en der wat brexit-artikelen, maar is het nieuws veel minder prominent aanwezig. Een goed voorbeeld van ‘de journalist bepaalt wat er op de agenda staat van het volk’.

Wat zijn de gevolgen van agenda setting en framing?

De rol van agenda setting en framing hangt af van de media-afhankelijkheid van het publiek. Ben jij voor je nieuwsvoorziening erg afhankelijk van de media, dan kunnen beide begrippen een grote rol spelen. Immers, stel je voor dat je jouw nieuws alleen via de tv tot je neemt. Als dan bepaalde elementen van de brexit wel behandeld worden en anderen niet, dan ben je voor je kennis van dit onderwerp afhankelijk van de journalist die zaken wel of niet op de agenda zet. Hetzelfde geldt voor het sentiment van de berichtgeving. Is jouw favoriete medium pro-Europa, dan zal dat invloed hebben op de berichtgeving rond de brexit. En dus hoe jij erover denkt. Vooral in maatschappijen waar mensen niet volop de beschikking hebben over radio, tv en internet, spelen agenda setting en framing een belangrijke rol bij kennisvergaring.

Vergelijk meerdere media

Het is van belang dat je je beseft dat een nieuwsmedium niet alles kan verslaan. Er worden keuzes gemaakt door een redactie en door de journalisten. Het is daarom verstandig zijn om meerdere nieuwsmedia te raadplegen, wanneer je een gedegen beeld wilt vormen van bijvoorbeeld de brexit. Zo minimaliseer je de kans dat informatie gekleurd tot jou komt of dat je cruciale stukjes informatie mist.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Bronnen

Lazarus, R. S. (1991). Emotion & Adaptation. Oxford: Oxford University Press.

McCombs, M. & Shaw, D. (1972). The agenda-setting function of mass media. Public Opinion Quarterly, 36, 176-187.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.

One thought to “Hoe bepalen agenda setting en framing de stemming rond de brexit?”

Reacties zijn gesloten.