
TikTok, dat is toch dat platform voor jonge kinderen met grappige dansjes en onbenullige video’s? Dat is de standaardreactie van veel mensen als je begint over TikTok. Maar waar Facebook, Snapchat en zelfs Instagram bij een jongere generatie alweer passé zijn, is TikTok juist helemaal hip en happening. Het is daarom ook niet gek dat steeds meer merken zich op dit platform bevinden om een jonge doelgroep te bereiken. Maar hoe zit dat als je geen commerciële boodschap te verkondigen hebt en toch een jonge generatie iets wil bijbrengen? In dit artikel neem ik het Rode Kruis als voorbeeld.
Het Rode Kruis: niet zo sexy
Laat ik maar gelijk met de deur in huis vallen: het Rode Kruis is natuurlijk geen sexy merk. Ik heb nog nooit iemand onder de 25 horen zeggen hoe gek ze zijn op deze organisatie. Toch is klantenbinding voor het Rode Kruis wel belangrijk. Het gaat weliswaar niet om winst maken bij dit goede doel, maar wel om het werven van donateurs. Immers, hoe meer geld er binnen komt, hoe meer mensen in nood het Rode Kruis kan helpen. Het is daarom ook dat de hulporganisatie bij grote rampen steevast met een nationale actie komt en een eenvoudig gironummer. Zo komen ze weer onder de aandacht en dat helpt voor het aantal donateurs. En daarnaast is het toepassen van eerste hulp erg belangrijk. Hoe meer mensen daar kennis van hebben, hoe meer problemen snel verholpen kunnen worden.
Rode Kruis op TikTok
Maar goed, terug naar het imago van het Rode Kruis: niet zo sexy. Zeker als het gaat om jongeren, zullen er weinig op regelmatige basis aan het Rode Kruis denken. Hoe kun je er als goed doel dan toch voor zorgen dat je jongeren bereikt? Door ze te benaderen op de platformen waar ze aanwezig zijn. En dus zit het Rode Kruis op TikTok. En dat dat goed gaat is een understatement. Met meer dan 60.000 volgers en bijna 800.000 likes bereiken ze een enorme groep jongeren. Hoe doen ze dat precies?
Uitlegvideo’s met goed en fout
Regelmatig worden er video’s gepost waarin twee of drie situaties voorbij komen waarin hulp nodig is. Met hele korte voorbeelden wordt laten zien wat je juist wel en wat je juist niet moet doen in zo’n situatie. In minder dan 30 seconden leer je hiermee hoe te handelen in de praktijk en daarvoor hoef je geen saaie tekst te lezen.
Video’s met verkapte voorschriften
Een ander soort video dat het Rode Kruis regelmatig op TikTok zet is een verkapt voorschrift. Bijvoorbeeld hoe je een mondkapje moet dragen. Door te laten zien hoe het in de praktijk voorkomt en hoe het daadwerkelijk moet, realiseer je direct zelf of jij het mondkapje op de juiste manier draagt.
Praktische tips voor EHBO
En waar het Rode Kruis ook goed in is op TikTok is het plaatsen van EHBO-video’s. Hoe help je bijvoorbeeld iemand die onderkoeld is? Of hoe ga je om met iemand die gevallen is en iets heeft gebroken? Met hele korte video’s wordt duidelijk gemaakt welke tools er zijn en wat je dient te doen in een bepaalde situatie.
Aansluiten op de belevingswereld
Wat het Rode Kruis goed doet op TikTok is het aansluiten bij de belevingswereld van de doelgroep. De jongere generatie zit de hele dag op TikTok en is fanatiek gebruiker van het platform of kijkt in ieder geval veel video’s. Het Rode Kruis heeft de videostijl van het platform goed overgenomen en koppelt een serieuze boodschap aan grappige video’s.
Kort, kort, kort
Jonge generaties lezen steeds minder en hebben een steeds kortere aandachtsspanne. Dat kinderen minder lezen is zorgelijk, maar het hoeft niet te betekenen dat je ze niet kunt bereiken met serieuze boodschappen. Het Rode Kruis laat dat zien en heeft goed begrepen dat je hiervoor kort en bondig te werk moet gaan. Het voordeel van TikTok is dat de video’s ook kort moeten zijn, dus dat sluit perfect aan bij de hoeveelheid aandacht die jongeren hebben voor een fragment. Het is knap om te zien hoe het Rode Kruis in hele korte fragmenten toch een sterke boodschap kwijt kan.
Niet commercieel, wel belangrijk
Het voorbeeld in dit artikel laat zien dat je met creativiteit en goed inleven in de doelgroep veel kunt bereiken. Als er één iets belangrijk is in communicatie, is het wel dat je berichten laat aansluiten op je doelgroep. Qua toon, qua boodschap en zeker ook qua platform. Het Rode Kruis doet dit erg goed, wellicht een goede inspiratie voor de Rijksoverheid als het gaat om de communicatie rond corona. Op deze manier zou je de jongere generaties het belang van je aan de regels houden extra goed kunnen laten zien.
Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.