Waarom wil ook jij een lockdown om corona tegen te gaan?

lockdown corona

Corona is inmiddels meer dan een half jaar onder ons. Hadden we in februari en maart eigenlijk nog geen idee wat ons te wachten stond, nu hebben we een aardig beeld van het virus. En dan vooral wat het betekent als de besmettingscijfers oplopen. Het kabinet kan de teugels aantrekken en laten vieren, maar als we ons niet aan de (basis)maatregelen houden, zullen de cijfers toch weer oplopen. Zeker nu het aantal besmettingen ver boven de 5000 per dag zit, vragen steeds meer mensen om een totale lockdown. Hoe zit dat?

Intelligente lockdown

Denk nog even terug aan maart. Toen voor het eerst op grote schaal zaken werden afgelast of gesloten, waaronder evenementen en de horeca, was dat een behoorlijke klap. We gingen in een intelligente lockdown en dat was al behoorlijk ingrijpend. Maar desondanks wisten we met elkaar de cijfers omlaag te krijgen. We deden het zelfs zo goed, dat voor de zomer het bekende R-getal onder de 1 was gekomen en er weer ruimte was om maatregelen te versoepelen. Goed gedaan dus.

En toen kwam de zomer

Aan het begin van de zomer besloot het kabinet om geen persconferenties meer te geven tijdens de zomervakantie. Immers, het virus leek onder controle en iedere keer mededelen dat er niets zou veranderen, zou de zaak geen goed doen. Echter, corona was niet verslagen en het duurde lang voordat het kabinet zich weer wendde tot het volk. Te lang, achteraf bezien. Inmiddels lopen de coronacijfers weer rap op, stromen de ziekenhuizen vol en liggen er op de intensive care weer meer coronapatiënten dan niet-coronapatiënten.

En dus weer een intelligente lockdown

Vanaf eind september zijn de teugels weer flink aangetrokken. Eerst minder mogelijkheden voor de horeca, een dringend advies om thuis te werken en om mondkapjes te dragen. Niet veel later de sluiting van de horeca, een alcoholverbod na 20.00u, een mondkapjesplicht in de maak, kortom, we zitten weer in een intelligente lockdown. Echter, sinds 28 september (de datum van de persconferentie met de eerste strengere maatregelen van het najaar), nemen de besmettingscijfers nog niet af. Sterker nog, we haalden afgelopen week meer dan 10.000 besmettingen per dag.

Volledige lockdown gevraagd

Vorige week vroeg het Red team, een groep van onafhankelijke experts en de tegenhanger van het Outbreak Management Team, om een volledige lockdown. Concreet: de scholen moeten 2 weken dicht, thuiswerken nog dringender adviseren, alleen noodzakelijke winkels mogen nog open en Nederland moet een ‘eiland’ worden. Iedereen die het land in komt, moet getest worden, in quarantaine en na 4 dagen nog eens testen. Positief? Dan ga je in zelfisolatie.

Steeds meer Nederlanders willen ook een lockdown

Op dit moment liggen er in Den Haag twee opties op tafel: de hele winter door met strenge maatregelen of een korte, hevige lockdown in de hoop het virus een flinke klap uit te delen. Uit panelonderzoek van Hart van Nederland onder 2500 respondenten blijkt dat 66% voor de laatste optie is: een volledige en algehele lockdown. Net als het Red team dus en de Veiligheidsregio Twente. En ook in Amsterdam is inmiddels 4 op de 10 Nederlanders voor een lockdown. Dus waar we eerst elke maatregel al heftig vonden, willen nu steeds meer mensen nog strikter.

Hoe ook jij straks voor een lockdown bent

Natuurlijk is er nog een grote groep mensen die niet voor een lockdown is, maar het is waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat daar een kentering in komt. De media spelen hier een belangrijke rol in. Zij bepalen via agenda setting en framing waar over gepraat wordt (Lazarus, 1991), wie aan het woord komt en wat het sentiment daaromtrent is (McCombs & Shaw, 1972). Hoe vaker jij hoort dat anderen een lockdown willen, hoe eerder jij je daarbij aansluit. Zeker als ook het argument erbij wordt gehaald ‘we willen een lockdown, om het virus niet verder te laten verspreiden’. Daar kun je in beginsel niet tegen zijn.

Meer aandacht, sneller naar een lockdown

Het kabinet heeft in een eerder stadium al eens aangegeven dat het goed luistert naar de publieke opinie bij het nemen van maatregelen rond corona. Als dat nog steeds het geval is, kan meer aandacht in de media voor mensen die een lockdown willen, ook daadwerkelijk dat effect hebben. Dan komen er meer onderzoeken, dan gaan meer mensen daarin mee en komt een lockdown sneller dichterbij. En ben jij er straks ook voorstander van.

Sociale druk én eigenbelang

Of jij voor een volledige lockdown bent of niet, hangt ook af van je omgeving. Als jouw vrienden, kennissen of familie vóór zijn, ben jij dat ook sneller. Dit komt door sociale druk. Je wilt niet de enige zijn met een afwijkende mening. Maar het lijkt erop dat bij de keuze voor een lockdown, mensen ook bezig zijn met eigenbelang. Immers, het idee leeft dat met een korte, strenge lockdown er daarna weer van alles en nog wat mogelijk is. Of dat waar is? De tijd zal het leren.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Bronnen

Lazarus, R. S. (1991). Emotion & Adaptation. Oxford: Oxford University Press.

McCombs, M. & Shaw, D. (1972). The agenda-setting function of mass media. Public Opinion Quarterly, 36, 176-187.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.