Hoe houden de Oranjeleeuwinnen de aandacht vast?

oranjeleeuwinnen aandacht

Gisteren verloor het Nederlands vrouwenelftal de finale van het wereldkampioenschap van de Verenigde Staten. Eeuwig jammer, maar wel een geweldige prestatie voor de regerend Europees kampioen. De laatste week van het toernooi kwam er meer aandacht voor de Oranjeleeuwinnen. In de media werd er meer over het toernooi gesproken, er kwamen grote schermen in steden. Waarom kwam de ‘oranjekoorts’ pas zo laat op gang? En hoe houden de Oranjeleeuwinnen nu de aandacht vast om het vrouwenvoetbal écht verder te helpen?

Na afloop van het EK 2017

In 2017 werd Nederland Europees Kampioen. Het elftal werd gehuldigd in Utrecht en de populariteit zat op een absoluut hoogtepunt. Een definitieve doorbraak qua media-aandacht leek daarmee bereikt. Echter, na het EK verdween het vrouwenvoetbal al snel naar de achtergrond. Hoe populair Oranje ook is, het leek geen weerslag te hebben op de eredivisie in Nederland. Stadions zijn leeg, er doen maar zeven teams mee en de samenvattingen worden uitgezonden door de regionale omroepen. Zeker dat laatste helpt niet meer om buiten Oranje om het vrouwenvoetbal verder te helpen.

De aanloop naar het WK 2019

Waar de Eredivisie voor vrouwen achterblijft qua aandacht, gaat het met het Nederlands vrouwenelftal een stuk beter. Steeds grotere stadions zitten steeds voller. Je zou dus hebben mogen verwachten dat commercieel Nederland vol op de Oranjeleeuwinnen zou duiken. Immers, bij het WK voor mannen doet werkelijk elk bedrijf mee. Maar weet jij minimaal vijf bedrijven te noemen die rond het vrouwen-WK een activatie deden? Albert Heijn en Blokker waren veelvuldig te zien, maar zij zijn dan ook licentiehouders van de KNVB. Nike draaide een vrouwenvoetbalcampagne, maar richtte zich niet specifiek op het Nederlands Elftal.

En de grote merken dan?

Vaste partners van de KNVB zijn ook Sunweb, Coca-Cola en Heineken. Heineken staat bekend om de leuke WK-gadgets bij het mannenvoetbal, maar wat hadden ze rond het vrouwen-WK? Niets! Dat is in lijn met de verwachtingen die marketeers en consumenten hebben van Heineken en voetbal, het mannenteam wordt meer geassocieerd met Heineken dan de leeuwinnen. Ook in het straatbeeld was er nauwelijks oranjeversiering te zien. Her en der een vlag, maar zeker geen uitbundig uitgedoste straten als bij eindtoernooien voor mannen. Hoe kan dat?

Oranjekoorts niet aangewakkerd

De media spelen een belangrijke rol bij het ‘belangrijk maken’ van onderwerpen. Zij bepalen grotendeels waar wij het over hebben. De NOS had Studio France, maar op de andere zenders was weinig over het vrouwen-WK te vinden. Ook in de geschreven media kwam het vrouwenvoetbal vaak pas later aan bod. Berichten over andere sportevenementen stonden eerder op de voorpagina’s. Daarnaast speelde de sociale omgeving een rol. De kijkcijfers lagen in het begin van het toernooi nog niet zo hoog. Daardoor werd het vrouwen-WK niet direct gespreksonderwerp nummer 1. Pas ver in de knock-outfase trokken de wedstrijden een miljoenenpubliek. En dan wil je natuurlijk niet de wedstrijd missen waar iedereen het over gaat hebben.

Hoe houden de Oranjeleeuwinnen het momentum vast?

Net als na het EK 2017 staan de Oranjevrouwen volop in de belangstelling. Het is belangrijk dat de KNVB de inkomsten van dit toernooi investeert in goede marketingcommunicatie. Om het vrouwenvoetbal blijvend op een hoger plan te brengen, is voldoende aandacht een voorwaarde. Daarnaast moet de communicatie goed afgestemd worden op de doelgroep. Supporters bij vrouwenvoetbal zijn vaak niet de fanatieke mannelijke clubfans, maar veelal gezinnen met kinderen, vriendengroepen en verenigingen. Acties rondom het vrouwenvoetbal moeten daarop ingestoken worden.

Communicatiemomenten over de komende periode heen

Nu de aandacht er weer is voor het vrouwenvoetbal, moet er beter mee omgegaan worden dan na het EK. Toen zakte de aandacht snel weer weg, vanwege een gebrek aan mediamomenten. Enerzijds moet de KNVB investeren in de vrouweneredivisie, anderzijds moet er meer gewerkt worden aan agenda setting. Daar zijn de media voor nodig en het bedrijfsleven. Een groot voordeel voor het vrouwenvoetbal en de KNVB: de Olympische Spelen komen eraan en daar doet Nederland aan mee. Een jaar lang de aandacht vasthouden en het vrouwenvoetbal groeit gegarandeerd!

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Bronnen

McCombs, M. & Shaw, D. (1972). The agenda-setting function of mass media. Public Opinion Quarterly, 36, 176-187.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.