Lichaamstaal in een sollicitatiegesprek, hoe gebruik je het in je voordeel?

lichaamstaal in presentatie

Sollicitatiegesprekken zijn voor veel mensen een spannende aangelegenheid. Je doet je uiterste best om je goed voor te bereiden. Je leest je in over je nieuwe werkgever en je bedenkt antwoorden op te verwachten vragen. Verbaal ben je klaar voor het gesprek, maar hoe zit het met je non-verbale skills? Lichaamstaal tijdens een sollicitatiegesprek is minstens net zo belangrijk als de inhoud van jouw antwoorden. Een eerste indruk kun je immers maar één keer achterlaten. Hoe zorg je ervoor dat je met krachtige lichaamstaal een goede indruk achterlaat tijdens een sollicitatiegesprek?

Lichaamstaal en non-verbale communicatie

We praten de hele dag door. Thuis, op het werk, onderweg. Het lijkt daarom logisch om te stellen dat verbale communicatie verreweg het belangrijkst is. Echter, het grootste deel van onze communicatie verloopt non-verbaal. Tijdens een gesprek bestaat ongeveer 7% uit verbale communicatie. De overige 93% is non-verbaal (Mehrabian & Ferris, 1967). Die non-verbale communicatie is opgedeeld in stemgeluid (38%), toon (7%) en lichaamstaal (55%). Non-verbale communicatie verloopt vaak onbewust, maar met wat kleine tips kun je deze vorm van communicatie goed sturen.

De eerste indruk tijdens een sollicitatiegesprek

Je kunt maar één keer een eerste indruk achterlaten tijdens een sollicitatiegesprek. Al is je verhaal nog zo sterk, als je onzeker of verlegen overkomt leg je het vaak af. Andersom geldt hetzelfde, is je verhaal iets minder sterk, maar kom je wel krachtig en zelfverzekerd over, dan maak je meer kans op de baan. Aangezien verreweg het grootste deel van onze communicatie non-verbaal is, meer specifiek, lichaamstaal betreft, is het belangrijk om hier aan te werken. Hoe doe je dat?

Oogcontact is fundamenteel

Zoek tijdens een sollicitatiegesprek nadrukkelijk oogcontact met je gesprekspartners. Wanneer je direct bij binnenkomst oogcontact maakt, heb je gelijk de aandacht. Kijk de ander tijdens het praten aan. Wegkijken tijdens het praten komt over alsof je niet de waarheid vertelt of dat je je nu al schikt in een afhankelijke rol. Dat is juist niet wat je wilt uitstralen tijdens een sollicitatiegesprek. Kijk de ander aan, zonder daarbij te gaan staren, en je maakt gelijk een goede indruk.

Een actieve houding tijdens het solliciteren

Je bent nerveus tijdens een sollicitatiegesprek. Je hebt dan al gauw de neiging om wat in elkaar gezakt te gaan zitten. Of bijvoorbeeld met je handen over elkaar. Dat moet je allebei niet doen. Het geeft een passieve, afwachtende en verdedigende houding aan. Terwijl je juist een actieve houding wilt uitstralen. Gebruik lichaamstaal in je voordeel. Open je armen tijdens een gesprek, leg ze op tafel en buig iets naar voren. Daarmee geef je aan dat je overtuigd bent van je ideeën en kwaliteiten en dat je dat ook wilt overbrengen.

Leer emoties lezen via lichaamstaal

Lichaamstaal verraadt veel over jezelf, maar ook over de ander. Sterker nog, lichaamstaal reflecteert doorgaans hoe iemand zich voelt, welke emoties iemand heeft (Pease & Pease, 2005). Door zelf goed om te gaan met non-verbale communicatie, kun je ook de ander lezen. Daar kun je vervolgens gebruik van maken in een sollicitatiegesprek. Zeker als het aankomt op overtuiging. Door de juiste snaar te raken bij de ander, behaal je net dat benodigde voordeel ten opzichte van een andere kandidaat.

Let op: non-verbaal ondersteunt verbaal

Het is belangrijk om te oefenen op een coherent verbaal en non-verbaal verhaal. Ook al is non-verbale communicatie veel meer aanwezig dan verbale communicatie, het dient vooral ter ondersteuning van de inhoud. Zoals eerder aangegeven, een vlammend betoog met slechte lichaamstaal werkt niet. Wanneer jouw betoog krachtig is en je non-verbale communicatie ondersteunt dit met een krachtig overkomen, dan versterkt non-verbaal en verbaal elkaar. En is de kans op succes tijdens een sollicitatiegesprek een stuk groter.

Meer weten over lichaamstaal?

Ik schreef eerder verschillende blogs over lichaamstaal:

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Bronnen

Mehrabian, A. & Ferris, S. R. (1967). Interference of attitudes from nonverbal communication in two channels. Journal of Consulting Psychology, 31, 248-252.

Pease, B. & Pease, A. (2005). The definitive book of body language. Orion Publishing Co.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.