Derk Bolt schrijft boek over ontvoering, hoe verandert de perceptie?

Geluk in colombiaTerwijl ik in juni door Colombia reisde, kwam het nieuws naar buiten dat Spoorloos-presentator Derk Bolt en zijn cameraman ontvoerd waren door de ELN. In Colombia werd hier nauwelijks aandacht aan besteed, maar in Nederland was het groot nieuws. Het bleef onduidelijk wat er precies gaande was en hoe het zou aflopen. Gelukkig werden Bolt en zijn cameraman ongedeerd vrijgelaten. Wat volgde was een aardig mediacircus waarbij mijn perceptie toch was dat de cameraman meer moeite had met de ontvoering dan Bolt zelf. Sterker nog, de mediaoptredens hebben ervoor gezorgd dat mijn perceptie van de presentator behoorlijk negatief is geworden. Hoe kan dat? Ik leg het je uit.

Wat is er gebeurd?

Laat me allereerst zeggen dat het natuurlijk verschrikkelijk is wat er is voorgevallen. Bolt en zijn cameraman waren in Colombia voor de zoektocht naar familieleden van Colombiaanse Nederlanders. Zij deden dit in een gevaarlijk gebied waar je zonder lokale ondersteuning eigenlijk niet doorheen kunt reizen. Desondanks waagden de twee journalisten de tocht met de ontvoering door de ELN tot gevolg. De ELN dacht namelijk dat de twee Nederlanders CIA-agenten waren. Wat volgde was een week lang trekken door de jungle, op de vlucht voor het leger.

Omgeslagen perceptie

De uiteindelijke vrijlating volgde vrij snel. De vrijlating was tegelijkertijd het moment waarop mijn perceptie van Derk Bolt omsloeg. Waar je de angst zichtbaar aanwezig zag op het gezicht van zijn cameraman, maakte de presentator van Spoorloos er een kleine mediashow van. Het kan de adrenaline zijn geweest, maar het leek er niet op alsof Bolt echt onder de ontvoering had geleden. Natuurlijk weten we allemaal dat een week door de jungle, ontvoerd door guerrilla’s zwaar moet zijn. Immers, je weet niet wat er gaat gebeuren. Maar door het mediaoptreden van Bolt veranderde toch de perceptie.

Boek over ontvoering

Nog groter was mijn verbazing toen het nieuws naar buiten kwam dat Derk Bolt een boek gaat uitbrengen waarin hij minutieus verslag doet van de gebeurtenissen. Of zoals zijn uitgeverij het aankondigt in een persbericht: ‘Het waargebeurde verhaal laat zich lezen als een avonturenroman.’ Het lijkt mij dat zo’n ontvoering je niet in de koude kleren gaat zitten. Het laatste dat dan in mij zou opkomen is om er een commercieel gewin van te maken. Derk Bolt heeft zijn verhaal al kunnen doen in alle talkshows van Nederland. Immers, natuurlijk wil het grote publiek weten wat er precies gebeurd is. Maar dat heeft hij nu kunnen vertellen op televisie en daarmee is het klaar.

Commercieel gewin

Natuurlijk had Derk Bolt niet in deze situatie willen geraken. Een ontvoering is wel het laatste wat je zou willen. En juist daarom vind ik het zo merkwaardig dat je deze nare ervaring nu als het ware commercieel gaat benutten. Wanneer je een verhalenboek maakt van alle reizen die je voor Spoorloos hebt gemaakt, snap ik dat volkomen. Immers, je komt op de mooiste plekken ter wereld en bent voortdurend bezig om families gelukkig te maken. Verhalen zat dus. Maar dat je dan je eigen ontvoering gaat gebruiken voor commercieel gewin, dat doet het niet goed in de perceptie.

Filmscript?

De vraag is natuurlijk wie de aanzet heeft gegeven tot het boek. Als je het persbericht van de uitgeverij leest, denk je dat je te maken hebt met een filmscript. ‘Er volgt een spannende week in gevangenschap, vol onzekerheid of ze het er wel levend vanaf zullen brengen én of de buitenwereld wel doorheeft dat ze zijn ontvoerd. Humor en zorgen over thuis houden de mannen op de been, zeker tijdens de extreem zware jungletochten, die hun overigens nog bijna fataal worden.’ Dit klinkt als een aankondiging van een nieuwe film of iets in die trant.

Veranderende perceptie

Laat ik duidelijk zijn over het werk van Derk Bolt. Dat is fantastisch. Hij maakt het mogelijk dat familieleden elkaar na jaren weer kunnen zien en is daarbij niet bang om onherbergzame of gevaarlijke gebieden te betreden. Tot op het naïeve af, zoals dit keer in Colombia. Maar hoe hij met de ontvoering is omgegaan in de media heeft bij mij toch de perceptie van Derk Bolt als persoon veranderd. Dat kan overigens veranderen wanneer hij de opbrengsten van het boek zal doneren aan de wederopbouw van Colombia. Een land dat ontzettend zijn best doet om een positiever zelfbeeld te krijgen. Weg van de ontvoeringen en drughandel, vooruitkijkend naar een betere toekomst. Het is te hopen dat Derk Bolt dit ook inziet, zeker omdat hij al vaak in Colombia is geweest, en de opbrengst van het boek besteedt aan een nieuw en fris Colombia.

Meer weten over dit onderwerp of andere artikelen op deze site? Stuur me een mail.

Marc Wessels

Ik heb Communicatie- en Informatiewetenschappen gestudeerd met een specialisatie in bedrijfscommunicatie. Ik verzorgde eerder de marketingcommunicatie van het Taalcentrum-VU en werk tegenwoordig als communicatieadviseur bij Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden. Op deze blog vertaal ik als communicatiespecialist interessante en aansprekende communicatieonderwerpen van de theorie naar de praktijk.